En aquesta imatge s'observa la reconstrucció del fòssil Diania cactiformis, trobat recentement a la regió de Chengjiang, a Xina, una regió famosa per la quantitat de fòssils artropodiants trobats.
Aquest fòssil es correspon a un animal que va viure fa uns 500 milions d'anys, al Cambrià, i era una mena de cuc amb potes d'uns 6 centímetres de llarg.
Diania cactiformis pertany al grup dels lobòpodis, grup d'animals fòssils que es caracteritzen per tenir el cos segmentat i apendix (potes) que solen acabar amb una o més ungles, algunes de les quals poden estar articulades. Els lobòpodis estan relacionats amb els ancestres dels actuals artròpodes (grup que inclou a les aranyes, crustacis, insectes i centpeus i milpeus) i el grup actual dels onicòfors.
Diania cactiformis estava format per 10 segments, cadascun amb un parell de potes dures i parcialment articulades i amb espines, que es creu que eren una mesura de defensa davant els predadors. Tanmateix, el seu cos era tou i acabava amb un abdomen reduït i globular (part esquerra de la imatge). En aquest fet radica la importància de la troballa.
Els artròpodes es caracteritzen, sobre tot, per dues coses: tenir apendix articulats (potes amb articulacions) i tenir un exoesquelet dur. D'acord amb aquest troballa, Jianni Lu (científica xinesa que ha descobert Diania) ha postul·lat que els artròpodes desenvoluparien primer potes dures i després s'enduriria el tronc. Tanmateix, el fet que Diania no presenti altres característiques artropodianes, especialment les relacionades amb el procés d'encefalitzaició (procés per desenvolupament d'un cap amb ulls i un aparell bucal), fa que alguns paleoentomòlegs s'opossin a aquesta visió. La part frontal (on és el cap) és el costat dret de la imatge.
Malgrat aquesta diferència d'opinions, hi ha un ampli conscens en relacionar-lo amb el grup de protoartròpodes que es separà dels radiodonta fa més 600 milions d'anys.
Aquest és el fòssil tal com el van trobar, com diuen alguns, s'assembla a un "cactus caminant".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada