Les evidències ens mostren que el CO2 és el principal responsable de l'augment de la temperatura actual del planeta. Tanmateix, el clima de la Terra ha patit grans canvis climàtics amb augments i disminucions de la temperatura d'intensitat i durada diferents. No hi ha evidències que aquests canvis passats s'hagin produït per variacions de la concentració de diòxid de carboni. Aquest fet provoca que tota la comunitat científica no estigui d'acord en què aquest gas sigui l'únic responsable de l'augment de la temperatura global del planeta. De fet, tal com és va anunciar a l'Informe Panel Intergovernamental pel Canvi Climàtic realitza a Londres, fa un temps, s'apunta a un altre responsable: l'augment de l'activitat solar en els darrers anys.
Al segle XVIII es va descobrir el "cicle de Maunder", cicle que té una durada d'uns 11 anys i marca canvis en l'activitat solar. Aquest canvis són deguts a canvis en el camp magnètic solar. En el màxim del cicle, les fortes erupcions solars emeten partícules ionitzades que constitueixen el vent solar. El vent solar arriba a la Terra, i és captat pel camp magnètic terrestre (camp magnètic generat per l'activitat interna del planeta). Una de les funcions del camp magnètic terrestre és filtrar els rajos còsmics (partícules d'alta radiació que poden tenir orígens molt diversos: supernoves, col·lisions, fusions...) Existeix una relació directa entre els rajos còsmics i la formació de núvols. Els rajos còsmics travessen el vapor d'aigua de les capes altes de l'atmosfera i, en fer-ho, li transmeten part de l'energia i el calor que conten, de manera que el vapor d'aigua es condensa gotícules d'aigua que formaran els núvols.
D'altra banda, els núvols en les capes altes tenen una funció refrigeradora del planeta, ja que tenen un efecte albedo (reflecteixen la radiació solar cap a l'espai) molt acusat, provocant que la temperatura del planeta sigui més baixa. Doncs bé, la incidència dels vents solars sobre el camp magnètic terrestre, provoca que aquest actuï com un filtre més fort dels rajos còsmics, de manera que la formació de núvols a les capes altres disminueix, provocant una augment de la temperatura global del planeta.
A partir de les dades recollides pels satèl·lits i les sondes espacials, com l'Observatori Solar i Heliosfèric (SOHO), confirmen que en els darrers 100 anys l'activitat electromagnètica solar s'ha incrementat en un factor de 2,5. Tenim aquí una possible causa del canvi climàtic?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada