diumenge, 3 d’octubre del 2010

Gliese 581 g: el planeta de la zona habitable

L'equip d'investigació liderat per Steven Vogt i Paul Butler, ha descobert l'existència d'un planeta extrasolar que reuneix les característiques per ser habitable. 
El planeta se situa al sistema Gliese 581, format per 7 planetes. Fins ara els estudis se centraven amb els planetes c i d, situats als marges de la zona que, per la distància a l'estrella, es considera habitable. Tanmateix, el planeta Gliese 581g està situat al bell mig de la zona habitable, es a dir a la distància justa com perquè existeixi aigua líquida i és un planeta suficientment gran com per tenir atmosfera. 
El planeta descobert està situat a 20 anys llum de la Terra, es un planeta rocós i té entre 3 o 4 cops la grandària de la Terra. La seva òrbita al voltant de l'estrella és de 37 dies i té la peculiaritat de no tenir rotació, per la qual cosa sempre és de dia en una part de planeta i de nit en l'altra. La zona més habitable, segons els científics que han realitzat l'estudi, seria la línia de sol i llum del planeta, on sempre està sortint el sol i posant-se al mateix temps. Segons Vogt, allà "qualsevol vida emergent tindria un ampli rang de climes diferents com per evolucionar". 
Malgrat que les temperatures augment fins al calor ardent a la zona il·luminada i disminueixen fins a la congelació a la zona fosca, els investigadors sostenen que el rang de temperatures en la zona del crepuscle (línia llum-obscuritat) seria assimilable al rang terrestre (des dels -70ºC als pols als 120ºC als fumers hidrotermals).
Vogt assegurà que creu "al 100% en l'existència de vida en aquest planeta" tanmateix això no significa l'existència de vida intel·ligent. Únicament trobant organismes unicel·lulars ja es trencaria amb el mite de l'exclusivitat de la Terra i així, acabaríem amb supersticions creacionistes.
Benvinguda sigui doncs aquesta notícia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada