dimecres, 15 de setembre del 2010

Gaia, un superorganisme anomenat Terra

James Lovelock va publicar al 1979 el llibre "Gaia, una nova visió de la vida a la Terra". En ell exposa la teoria de GAIA, segons la qual el planeta és vist com un organisme viu, que s'adapta i conviu amb la resta d'organismes que hi habiten, de la mateixa manera que ells ho fan. És a dir, el conjunt format per la hidrosfera, la geosfera, les condicions físiques, els organismes vius... formen una estructura complexa fortament interrelacionada, de manera que permet que les condicions del planeta romanguin estables en un equilibri dinàmic.

Ho veurem en un exemple que fa poc posava el mateix Lovelock en un cicle de conferències a Barcelona. Imaginem un planeta que viu a prop d'una estrella que està augmentant la seva temperatura. En aquest planeta només hi creixen margarites, unes blanques i d'altres negres. D'entrada, com que la temperatura al planeta és baixa, les margarites negres es veuran afavorides, ja que poden retenir la calor, davant les blanques. De manera que en poc temps el planeta estarà cobert de margarites negres.

La temperatura de l'estrella, però, continua augmentant i per tant la del planeta, cosa que afavorirà l'expansió de les margarites blanques, ja que reflecteixen més la radiació estel·lar (augment de l'efecte albedo) i en poc temps, el planeta estarà cobert de margarites blanques. Això provocarà la disminució de la temperatura del planeta i de retruc, que les margarites negres es vegin afavorides. De manera que tornaran a ser majoritàries i per tant, augmentaran la temperatura del planeta, ja que el negre capta la radiació, cosa que afavorirà a les margarites blanques... i així successivament. Fixau-vos que el planeta està en un equilibri dinàmic al voltant d'un rang de temperatures adequat per al creixement de les margarites, malgrat que la temperatura de l'estrella continua augmentant.

Si en aquest planeta no hi hagués margarites, la seva temperatura aniria augmentant de manera correlativa a la temperatura de l'estrella, cosa que el faria inert. Les margarites i el planeta s'adapten mútuament, de manera que la temperatura del planeta roman en estable i permet l'existència de vida; tal com passa la nostre planeta.

Què passaria si els humans aterràrem en aquest planeta i ens alimentéssim només de margarites negres?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada